Wyposażenie restauracji to bez wątpienia jedno z największych wyzwań, przed którymi stają jej właściciele. Pomimo że początkowe koszty mogą być relatywnie wysokie, to istnieje sporo sposobów, by zaoszczędzić, nie rezygnując przy tym z funkcjonalności i jakości. Wybór jakościowych produktów, świadome zakupy i wykorzystywanie rozwiązań, które będą efektywne zarówno pod względem finansowym, jak i użytkowym, to prawdziwy klucz do sukcesu.
Używany sprzęt gastronomiczny – oszczędność bez rezygnacji z jakości
Jednym z najlepszych patentów na tanie wyposażenie restauracji jest z pewnością zakup używanego sprzętu gastronomicznego. Zamiast inwestować w nowe, drogie urządzenia, postaraj się poszukać sprawdzonych produktów z drugiej ręki. Wielu restauratorów decyduje się na zakup urządzeń pochodzących z leasingu, które są nierzadko w bardzo dobrym stanie technicznym i wcale nie widać, że były używane. Wypożyczalnie i firmy oferujące sprzęt gastronomiczny po zakończeniu umowy leasingowej sprzedają go po atrakcyjnych cenach. Wyposażenie restauracji w taki sposób może być naprawdę dobrym sposobem na zmniejszenie wydatków. Warto zwrócić uwagę na używane:
- piece konwekcyjno-parowe,
- lodówki,
- miksery,
- ekspresy do kawy.
Kupując używane piece gastronomiczne od renomowanych producentów, możesz zaoszczędzić nawet 40-50% w porównaniu do ceny nowych produktów, co jest świetnym wynikiem. To samo dotyczy chłodziarek i zamrażarek. Marki takie jak Liebherr czy Electrolux oferują wysokiej jakości sprzęt, który po kilku latach użytkowania może być nadal w bardzo dobrym stanie. Należy jednak mieć na uwadze, by przed zakupem starannie sprawdzić stan techniczny urządzeń, ponieważ pozwoli to uniknąć dodatkowych kosztów związanych z naprawą.
Ekonomiczne rozwiązania do kuchni – co wybrać, aby zaoszczędzić?
Kuchnia restauracyjna to serce każdej restauracji, zatem dobór odpowiedniego wyposażenia ma absolutnie fundamentalne znaczenie. W tym przypadku również można znaleźć rozwiązania, które pozwolą zaoszczędzić. Zamiast inwestować w najdroższe akcesoria, staraj się postawić na solidne, lecz przystępne cenowo produkty. Dzięki temu biznes gastronomiczny wcale nie będzie musiał być taki drogi. Dużo możesz zaoszczędzić, kupując szkło do restauracji. Jakościowe szklanki czy kieliszki można nabyć za niewielkie pieniądze, nie wydając na nie zbyt wiele.
Najważniejszym krokiem jest wybór garnków, patelni i naczyń, które będą służyły przez długi czas. Zamiast drogich zestawów talerzy, warto zainwestować w naczynia wykonane z melaminy. Jest to tworzywo sztuczne, które jest nie tylko całkiem tanie, ale także bardzo odporne na uszkodzenia. Melamina jest lekka i całkiem trwała, a talerze z tego materiału dobrze prezentują się na stole, co ma niemałe znaczenie w branży gastronomicznej. Porcelana do restauracji także będzie świetnym wyborem, choć może być troszkę droższa.
Oszczędności w restauracji – o czym pamiętać?
Bardzo mocno rekomendowanym rozwiązaniem jest zakup akcesoriów, które mogą wprowadzić do lokalu elegancki akcent, lecz nie generują wysokich kosztów. Warto zainwestować w dobrze dobrane sztućce, które będą pasować do stylu restauracji. Zamiast kupować drogie sztućce, które łatwo ulegają uszkodzeniu, postaraj się poszukać tańszych, lecz solidnych modeli, wykonanych z nierdzewnej stali. Do tego kup dobrze dobrane akcesoria, a więc modne serwetki, świeczki czy dekoracje stołowe. Produkty takie mogą znacząco wpłynąć na atmosferę w restauracji, a ich ceny są całkiem niskie.
Ważnym elementem są ponadto jakościowe pojemniki do przechowywania żywności i przypraw. Zamiast kupować drogie pojemniki z plastikowymi lub szklanymi pokrywkami, możesz śmiało postawić na pojemniki ze stali nierdzewnej lub drewna, które są znacznie trwalsze, a także lepiej prezentują się na półkach kuchennych. Co więcej, nie kosztują one za wiele, więc można na nich zaoszczędzić. Staraj się szukać promocji i korzystać z rabatów, ponieważ pozwolą Ci one sporo zaoszczędzić na wyposażaniu swojej restauracji.