Nadstawki i elementy pomocnicze w gastronomii – przegląd rozwiązań

0
609
Nadstawki i elementy pomocnicze w gastronomii – przegląd rozwiązań

Wyposażenie kuchni gastronomicznej obejmuje nie tylko wielkogabarytowe meble, instalacje i urządzenia, ale także inne, mniejsze elementy, które odgrywają kluczową rolę w organizacji jej pracy. Nadstawki i różne akcesoria pozwalają na uporządkowanie przestrzeni roboczej oraz pełnią wiele praktycznych zadań. Jak w pełni wykorzystać ich funkcjonalność?

Do działalności lokalu gastronomicznego warto wdrażać inteligentne rozwiązania, które dadzą możliwość usprawnienia kolejnych etapów obróbki żywności. Wygodniejsze alternatywy będą przekładać się na komfort pracowników, a co za tym idzie – ich motywację do efektywnego i profesjonalnego działania. Swoboda poruszania się i dostęp do narzędzi z pewnością przekłada się na wydajność oraz samozadowolenie podwładnych, którzy mogą należycie wykonywać swoje obowiązki. Poszukiwanie udoskonaleń na tym obszarze warto rozpocząć od przeglądu podstawowych akcesoriów do profesjonalnej kuchni.

Co powinno się znaleźć w wyposażeniu kuchni gastronomicznej? 

Praktycznym dodatkiem w przestrzeni roboczej restauracji są różnorodne nadstawki na stoły, na których można ustawić przybory, naczynia i inne przedmioty potrzebne podczas obróbki żywności. To rodzaj półek umieszczonych na stelażu – ich nogi zwykle przymocowuje się do blatu dla uzyskania większej stabilności całej konstrukcji. Podobne obiekty można zastosować również do instalacji koszy do zmywarki, a także jako szkielet podtrzymujący pojemniki G/N. Nadstawki są ważnym elementem wyposażenia kuchni gastronomicznej: pełnią wiele funkcji pozwalających na poprawę komfortu i skuteczności pracy.

Wygodnym rozwiązaniem są również podstawy – pod garnki bądź urządzenia. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z meblem, na którym można odstawić gorące naczynie. Podczas gotowania zdarzają się w sytuacje wymagające natychmiastowej reakcji: na pewno należy do nich konieczność szybkiego zdjęcia potrawy z palnika, dlatego taka instalacja to „must have” profesjonalnej restauracji. W wyposażeniu kuchni gastronomicznej nie może też zabraknąć podstaw do zmywarek, które ułatwiają spływ wody i odkładanie koszy. Podobne rozwiązanie warto zastosować przy piecach (poleca to szczególnie firma Komat), ponieważ je stabilizuje oraz zapewnia dodatkową przestrzeń na blachy.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, uzupełniając wyposażenie kuchni gastronomicznej? 

Poszukując innowacyjnych sposobów na przechowywanie oprzyrządowania, warto pamiętać o zagospodarowaniu nieoczywistych przestrzeni – pomoże w tym np. półka pod okap, którą można łatwo zawiesić niemal w każdej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj