Bez profesjonalnego okapu gastronomicznego trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni w restauracji, barze czy jadłodajni. To urządzenie zapewnia odpowiednie warunki przygotowywania posiłków, najwyższą jakość dań, komfort dla pracowników i gości oraz spełnienie wymaganych norm sanitarnych. Jakie konkretne funkcje pełni okap w lokalach gastronomicznych i dlaczego jest tam niezbędny?
Pochłanianie zapachów
Jedną z najważniejszych funkcji okapu, zarówno kuchennego, jak i gastronomicznego, jest oczywiście pochłanianie zapachów. Podczas gotowania powstaje ich mnóstwo, a ponadto mieszają się ze sobą, co jest uciążliwe zarówno dla osób przygotowujących posiłki, jak i gości restauracji. Profesjonalny okap kuchenny gastronomiczny o dużej mocy umieszczony bezpośrednio nad kuchenką bez problemu usunie wszelkie wonie, sprawiając, że powietrze będzie zawsze świeże, a nawet najbardziej intensywne zapachy nie przenikną z kuchni do sali jadalnej.
Oczyszczanie powietrza
Zadaniem okapów gastronomicznych jest również oczyszczanie powietrza i usprawnienie jego cyrkulacji, co przyczynia się do zapewnienia korzystnego mikroklimatu w pomieszczeniach. Pochłaniacz jest jednym z kluczowych elementów wentylacyjnych. Dzięki zainstalowanym filtrom zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia, drobinki tłuszczu, parę wodną i szkodliwe gazy, wypuszczając z powrotem do kuchni czyste powietrze. Z kolei wyciąg podłączony do przewodu kominowego bezpowrotnie usuwa zanieczyszczone powietrze z budynku, odprowadzając je na zewnątrz. Działanie okapu może wzmocnić zainstalowana w nim turbina, której moc dobiera się zawsze do warunków i potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Wszystko po to, by zagwarantować czyste powietrze w pomieszczeniach kuchennych.
Ochrona sprzętów i mebli przed tłuszczem i wilgocią
Nie mniej ważną funkcją profesjonalnych wyciągów i pochłaniaczy, jakie znajdziemy między innymi w ofercie producenta okapów gastronomicznych Alkos z Będzina, jest ochrona kuchennych urządzeń, mebli i sprzętów przed działaniem wilgoci oraz tłuszczów. Powstająca w dużych ilościach podczas gotowania para wodna osiada na wszystkich powierzchniach i może powodować zniszczenia – zwłaszcza elementów drewnianych czy wykonanych z płyt MDF. Podobnie jest z tłuszczem, którego drobinki unoszą się w powietrzu. Jeśli nie zostaną usunięte od razu, rozproszą się po kuchni, z czasem tworząc lepką i trudną do wyczyszczenia warstwę na rozmaitych sprzętach. Wysokiej jakości okapy gastronomiczne służą więc nie tylko do zapewniania czystego, wolnego od zapachów powietrza, ale również wydłużają czas eksploatacji wyposażenia kuchni i ułatwiają utrzymanie jej w sterylnej czystości.