Zrównoważony rozwój to społeczno-ekonomiczna koncepcja ewolucji współczesnych społeczeństw. Jej głównym założeniem jest zapewnienie lepszej przyszłości kolejnym pokoleniom. Realizacja polega na zaspokajaniu potrzeb członków społeczeństwa w taki sposób, aby zapewnić komfort życia kolejnej generacji. Program oparty jest o ideę małych kroków, które mają prowadzić do znaczących zmian środowiskowych. Oprócz tego koncepcja umożliwia wieloaspektową rozbudowę niewielkich, mniej zamożnych firm. Zrównoważony rozwój nabrał szczególnego charakteru w czasach pandemii COVID-19. Bardzo ważnym zadaniem, które stanęło przed właścicielami kawiarni takich jak Julius Meinl jest przywrócenie utraconych więzi społecznych. Spotkania przy kawie z rodziną i przyjaciółmi to niezastąpiony sposób na poprawę samopoczucia. Czym charakteryzuje się zrównoważony rozwój i jak jest realizowany przez Julius Meinl?
Co to jest zrównoważony rozwój?
Idea zrównoważonego rozwoju została opracowana przez Światową Komisję do spraw Środowiska i Rozwoju. Najważniejsze zasady są zawarte w Deklaracji w sprawie Środowiska i Rozwoju oraz dokumencie Agenda 21. Realizacja koncepcji wymaga spełnienia kilku czynności. Należą do nich: globalna ochrona środowiska przyrodniczego, solidarność w relacjach międzynarodowych oraz traktowanie czynników ekonomicznych, politycznych, społecznych i ekologicznych, jako zależnych od siebie.
Aby świat stał się lepszy i piękniejszy dla przyszłych pokoleń, konieczne jest zachowanie wysokiego standardu życia oraz odpowiedzialnej działalności. Dlatego też producenci, tacy jak Julius Meinl, oferują swoim klientom jedynie kawy z certyfikacją FT oraz UTZ, a także herbaty ekologiczne. Zrównoważony rozwój może być realizowany również dzięki wytwarzaniu biodegradowalnych kubków na wynos i biodegradowalnych kapsułek.
Kawa z certyfikacją i projekt Colombian Heritage
Certyfikowana kawa premium nie tylko przyciąga doskonałym smakiem, ale jest też sposobem na utrzymanie relacji społecznych. Z najnowszych badań wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy Europejczycy stracili aż 13 miliardów możliwości zawarcia nowych znajomości. Okazuje się też, że spotkania przy kawie z rodziną i przyjaciółmi to najbardziej brakujące momenty w życiu. Sposobem nadrobienia utraconych chwil oraz poprawy samopoczucia stała się kampania „Say Hello”. Na czym polega kampania?
Najlepiej wyjaśnia to Christina Meinl, dyrektor zarządzający Julius Meinl: Od prawie dwóch wieków wiedeńskie kawiarnie są miejscem spotkań nieznajomych i przyjaciół przy kawie; dzielenie się czasem, przestrzenią, pomysłami i chwilami dużymi i małymi. Każde spotkanie zaczyna się od „Cześć”, a w Julius Meinl chcemy zachęcać i wzmacniać te małe, ważne chwile, które nadają życiu sens. Dając naszym Klientom i Konsumentom możliwość podarowania kawy przyjacielowi lub nieznajomemu, chcemy, aby wszyscy mogli cieszyć się wiedeńskimi tradycjami kawiarni i ponownie zjednoczyć świat po tym, jak pandemia nas rozdzieliła.
Aby zrównoważony rozwój był możliwy, konieczna jest wzajemna współpraca. Firmy zaangażowane w program, takie jak Julius Meinl, mają za zadanie edukować młodych pracowników, a także wspierać kontrahentów z mniej zamożnych państw. Takie działanie jest nie tylko poprawia sytuację społeczno-ekonomiczną, ale także dynamizuje i uskutecznia rozwój biznesu.
Przykładem praktycznej realizacji idei zrównoważonego rozwoju jest projekt Colombian Heritage. Jego głównym celem stało się wspieranie rozwoju plantatorów kawy z miejscowości Tolima w Kolumbii. Julius Meinl udziela pomocy kolumbijskim producentom poprzez porady techniczne, organizację szkoleń, a także udzielanie wskazówek dotyczących uzyskania certyfikacji UTZ. Dzięki temu możliwe staje się nie tylko wspólne dzielenie pasji do kawy, ale też dynamizacja i zwiększenie wydajności procesu produkcji w ubogich krajach. Rolnicy zyskują szansę na rozwój własnego biznesu, który może zostać przekazany przyszłym pokoleniom.
Dlaczego warto wybierać herbaty ekologiczne?
Na smak herbaty wpływa cały proces jej pozyskiwania, produkcji oraz przygotowania. Warto wybierać herbaty pozyskiwane z najsłynniejszych herbacianych ogrodów, ponieważ ich smak jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Do najpopularniejszych ogrodów herbacianych należą między innymi Happy Valley, Jamguri oraz Idalgashinna. Oprócz pochodzenia duże znaczenie ma proces produkcyjny. Ważne, aby każdy etap był przeprowadzony w maksymalnie staranny sposób. Na efekt końcowy wpływa także prawidłowe opakowanie. Jest ono kluczowe dla okresu przydatności oraz smaku herbaty.
Kubeczki i kapsułki biodegradowalne – co warto o nich wiedzieć?
Idea zrównoważonego rozwoju może być realizowana dzięki stosowaniu kubeczków i kapsułek biodegradowalnych. Korpus kapsułki wykonany jest z kompostowanego biopolimeru na bazie odnawialnych surowców, dzięki czemu jest w pełni ekologiczny. Z kolei najwyższą ochronę aromatu zapewnia odpowiednio opatentowane zamknięcie. Kawę warto przygotowywać w biodegradowalnych kubeczkach jednorazowych. Kubeczki wykonane są z bogassy, czyli naturalnego produktu ubocznego produkcji cukru, który powstaje podczas tłoczenia trzciny cukrowej. Użycie kubeczków przyczynia się więc do redukcji ilości odpadów.