Zastosowanie opakowań jednorazowych w gastronomii

0
619
Zastosowanie opakowań jednorazowych w gastronomii

Jednorazowe pojemniki przeznaczone na jedzenie to nie tylko idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie przyjęcia w plenerze. W swoich biznesach wykorzystują je również większe firmy cateringowe oraz restauracje. Opakowania tego typu są idealnym rozwiązaniem przy serwowaniu potraw na wynos. Skutecznie chronią transportowaną żywność przed utratą ciepła, bez obaw o potłuczenie. Chcesz wiedzieć, gdzie sprawdzają się najlepiej? Podpowiadamy.

Gdzie sprawdza się serwowanie potraw w opakowaniach jednorazowych?

Opakowania jednorazowe kojarzą się głównie z gastronomią. Wykorzystują je zarówno obiekty serwujące tak zwany street food czy fast food, jak i eleganckie restauracje, które oferują swoim klientom posiłki z dostawą do domu. W obydwóch przypadkach jedynym słusznym rozwiązaniem umożliwiającym wygodny transport jedzenia do celu – ciepłego i w nienaruszonym stanie – jest zastosowanie opakowań jednorazowych.

Z czego wykonuje się opakowania jednorazowe stosowane w gastronomii?

Producenci opakowań oferują szereg rozwiązań w zakresie ich wykonania. Do najczęściej stosowanych materiałów służących do produkcji pojemników zalicza się:

  • styropian,
  • aluminium
  • papier,
  • drewno,
  • plastik.

– Styropian to najczęściej wykorzystywany materiał, którego używa się do produkcji jednorazowych opakowań dla gastronomii. Jego główną zaletą okazuje się wysoki poziom izolacji, co jest szczególnie istotne przy serwowaniu gorących potraw na wynos. Dania umieszczone w takich pojemnikach znacznie dłużej zachowują swoją temperaturę, nie tracąc przy tym smaku czy aromatu. Dodatkowo często pudełko jest dzielone wewnątrz kilkoma przegródkami, co umożliwia umieszczenie każdego składnika potrawy w osobnej przestrzeni – zauważa specjalista z firmy GEMINI Sp. z o.o..

Papierowe i aluminiowe opakowania gastronomiczne

Z papieru wykonuje się jednorazowe talerzyki, kubki czy inne opakowania typu rożki, w których serwuje się popcorn, frytki lub krążki cebulowe. Produkty jednorazowe wykonane z papieru to również serwetki.

Wykorzystywane w gastronomii jednorazowe opakowania wykonuje się też z aluminium. Materiał ten idealnie nadaje się do tworzenia wszelkiego rodzaju tacek oraz foremek, które można stosować zarówno na grillu, jak i w piekarnikach. Bardzo dużą zaletą materiału jest utrzymywanie wysokiej temperatury przez długi czas, dlatego część lokali gastronomicznych decyduje się serwować swoje dania również z wykorzystaniem opakowań wykonanych z aluminium. Te idealnie sprawdzają się przy różnego rodzaju zapiekankach ziemniaczanych, makaronowych czy warzywnych. Podaje się w nich także kapsalony w lokalach z kebabami.

Dlaczego opakowania jednorazowe są tak ważne w gastronomii?

Korzystanie z produktów jednorazowych dla branży gastronomicznej jest niezwykle istotne. Opakowania pozwalają na zapakowanie np. niedokończonych posiłków w lokalu, dzięki czemu nie marnuje się jedzenia, za które klient już zapłacił. Najczęściej jednak wykorzystuje się je do serwowania posiłków na wynos, kiedy kupujący nie mają czasu zjeść na miejscu lub zamawiają potrawy bezpośrednio do domów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj